28.04.2019 12:22

Türkiye'de ilk ve tek

Bilindiği üzere otistik bireylerde beslenme sorunları daha şiddetli yaşanıyor. Otizmli çocukların yaşamlarında önemli bir basamağı oluşturan özel eğitimin daha etkili olabilmesi için beslenme alışkanlıklarının düzenli olması gerekiyor.

Kısa bir süre önce Çocuk Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Haşan Önal'ın girişimleri sonucunda, Türkiye'nin ilk "Otizm Beslenme Kliniği" kurulmuştu.

Doğru beslenmenin otizmi önlediği yönünde iddialar var. Duyumlarımıza göre, otizmli çocuklara doktorlar tarafından verilen diyet listelerindeki ürünlerin temin edilmesi oldukça zormuş.

Bu konuda araştırma yaparken, yeni bir girişim örneğine rastladık. Hakan Oran isimli bir girişimci, çocuğuna konulan A tipik otizm teşhisinin ardından Otizmdiyet.com adından bir internet sitesi kurmuş. Siteden otizmli çocuklara verilen diyet listelerindeki ürünleri sipariş etmek mümkün. Sitede dört farklı diyet listesi var. Bunlar Gaps, glutensiz kazeinsiz, ağır metal ve doktor diyeti. Doktorun verdiği diyet listesini online platform üzerinden iletişime geçerek hazırlatabiliyorsunuz. Yiyecekler günde üç öğün olarak veriliyor. Menülerin ve hizmetin fiyatları alınan diyete göre değişiyormuş. Oran, bu platformun Türkiye'de ilk ve tek olduğunu söylüyor. Umuyoruz, otizmli hastalar için bir nebze de olsa çare olur. Biz de bu girişimi kulisimizde duyurmak istedik...

—————

Geri