28.04.2019 21:37

Sosyal medya çok güçlü

Günümüzde yapay zeka birçok işi insanların seviyesinde hatta insanlardan daha hızlı ve daha etkili bir biçimde yerine getirebileceğini kanıtlamış durumda. Peki, yapay zeka şiddet eylemleri içeren görüntüleri, yazılı metinleri gerçek zamanlı olarak analiz edip sınıflandırabilir mi? Cevap hem evet hem hayır. Neden evet?

Bir görüntü işlemeyi ele alalım. Bugün silah ve şiddet içerikli zararlı sahneleri tanımlayıp sınıflandıracak gerçek zamanlı çalışan bir yapay zeka yapmak mümkün.

Diyelim elimizde bir video örneği var. Bu videoyu, birçok farklı ışık, alan ve sahne koşulunda yer alan on binlerce silah fotoğrafı ile eğittiğimiz bir yapay zekaya izletiyoruz. Yapay zekamız bize silahı gördüğü an dönebilir. Bunun yanında birçok farklı nesneyi tanımlayabildiği gibi insanları, insanlarla ilgili bileşenleri tehlikeli sahneleri anlayıp raporlayabilir. Peki teknoloji bu seviyede ise şiddet içerikli bir saldırı videosu nasıl günlerce karşımıza çıkabiliyor? Sorunun cevabı sadece içerikte değil bağlamda gizli.

Bugün silah görmeden bir film veya oyun tanıtım filmi izleyebilmek mümkün değil. Forbes'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, gerçek hayata yakın görsellerde sunulan animasyonların yanı sıra insanların silah tanıtmak için bile yüklediği videolar ile tüm internette dakikada 17 bin saatten fazla video içeriği dolaşıyor.

Büyük araştırma ve geliştirme ekipleriyle makine öğrenmesi, görüntü ve metin işleme alanlarında her gün bir başka yenilikle karşımıza çıkan teknoloji devleri ise elbet bu içerikleri işleyerek sınıflandırıyor. Ancak bu sınıflandırmaya göre içeriğin otonom bir şekilde kaldırılması demek o çok sevdiğimiz film, oyun fragmanları, animasyonlar ve kısa filmlerin de arada yok olması ile sonuçlanabilir. Peki içeriğin hızlı bir şekilde silinmesi neden zor? Bu sorun ise sosyal medyanın ve içerik paylaşımının gücünden geliyor. Farklı kaynakların birçok farklı platformda paylaşmış olduğu içeriği anlayıp kaldırmak için her ne kadar önlem alınsa da vakit ve insan gücü gerekebiliyor. Yakın zamanda bu tür bir sınıflandırmayı da yapabilecek bir yapay zekanın çıkması muhtemel.

 

—————

Geri