07.11.2021 20:22

Orman yangınlarında sigorta koruması var mı?

ÜLKEMİZDE geçen haftada başlayan orman yangınları önüne geleni yaktı. Canlı, cansız, ev, ahır, keçi, koyun, ağaç, solucan, karınca, tavşan önüne ne gelirse yok etti. Devlet, vatandaşlar, gönüllüler cansiperane korumaya çalıştılar ama beklenmedik bir şekilde yangın büyüdü, yayıldı. Pek çok hasar, can kaybı oluştu. Şimdi bu kayıplar nasıl telafi edilecek, bu bölgedeki evlerin, kişilerin, hayvanların sigortaları var mıydı, soruları dolanıp duruyor ortalarda. Sigorta ve sigortacılık açısından bakıldığında, ana ayrımın can ve mal kayıpları konusunda olduğu görülüyor. Çan’ı korumak için hayat sigortası türleri devrede. Malı korumak için de sigortalının sahip olduğu malların korunması ve sigortalının yaptığı fiil ve eylemler sonucunda ortaya çıkan zararların tazmin edilmesi söz konusu.

KONUT-İŞYERİ SİGORTALARI

Yangın Sigortaları; konut, kasko, işyeri, Tarsim sigortalarının vazgeçilmez teminatı. Sadece yangın nedeniyle oluşan hasarları değil, duman, is, kül nedeniyle oluşan zararlar da kapsama giriyor. Dolayısıyla ister evde, ister işyerinde çıkan bir yangın olsun, ister ormandan gelen bir yangın, eğer konut veya işyeri sigortası var ise hasar, belirlenen teminat tutarlarında telafi ediliyor. Ne demek bu? Diyelim ki sizin bir milyon liralık bir eviniz var. Fakat siz kendinizce yangın çıkmaz diye düşünerek, 500 bin liralık teminat aldınız. Bu durumda hasar oluştuğunda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar en fazla 500 bin liradır.

Bu arada sigorta yapılırken, sigorta şirketi evin, işyerinin yapıldığı malzemenin cinsi, kullanım amacı, bulunduğu bölge vb. kriterler itibariyle riskleri alınan teminatlar açısından değerlendiriyor. Eğer eviniz orman içinde ise, şehirdeki aynı değerdeki bir eve nazaran daha fazla prim ödemek gerekiyor.

Ya da deprem bölgesindeyse de daha fazla prim ödeniyor. Çünkü sigorta şirketlerinin ellerinde yıllardan beri birikmiş veriler var. Bu veriler üzerinden olasılık hesabı yapılarak, sigorta primi (yangına, su basmasına, depreme vb. karşı) belirleniyor. Maalesef, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde orman yangınları sıklıkla söz konusu olduğu için muhtemelen yangın teminatı primleri de diğer bölgelere göre daha yüksek olabilir.

Bu bölgedeki pek çok işletme yangından zarar gördü. Hatta termik santrale kadar ulaştı alevler. Bu bölgedeki büyük otellerin, işletmelerin sigortalandığı ancak küçük işletmeler ve konutlarda sigortalılık oranının yüzde 5’lerde olduğu ifade ediliyor.

ARAÇ KASKO-TRAFİK SİGORTASI

Yangından zarar gören araçların, sadece zorunlu trafik sigortası var ise bu sigorta araçları orman yangını hasarlarına karşı korumuyor. Ancak kasko var ise orman yangınları nedeniyle yanan, zarar gören araçlardaki hasarlar, sigorta şirketlerince teminat oranlarında tazmin ediliyor. Bu bölgede tarımda kullanılan traktör vb. araçların da kaskoları var ise yangın nedeniyle oluşan bütün hasarları sigorta şirketlerince karşılanacaktır.

DASK

Sadece depreme karşı koruma sağlayan bir sigorta türüdür DASK. Bu nedenle deprem dışında gerçekleşen hiçbir riske karşı koruma sağlamıyor.

TARSİM SİGORTASI

TARSIM çiftçilerin tarımsal faaliyetleri sürecinde meydana çıkabilecek risk ve hasarlara karşı, ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye alan bir sigorta türü. TARSİM ile tarım ürünleri, ve makinaları sigorta korumasına alınıyor. Tarım sigortalarında prim tutarının belirli bir kısmı devlet tarafından ödeniyor.

Ancak tarım sigortası yaptırabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmak gerekiyor.

Yukarıda anlattığımız her şey insanın dışındaki varlıklar ile ilgili. Peki, insanlar yangına karşı nasıl bir koruma altında?

HAYAT-SAĞLIK SİGORTALARI

Seralar, konutlar, ormanlar yangından zarar görüyor, yok oluyor; çok üzülüyoruz, içimiz parçalanıyor. Ancak yangınlarda can kayıpları da olabiliyor. Can kayıpları için hayat sigortaları devreye giriyor. Hayat sigortaları, yaşam kaybı veya tam-kalıcı sakatlık durumlarında belirlenen teminat tutarıyla sınırlı olmak üzere koruma sağlıyor. Hayat sigortalarında riskin gerçekleşmesini sağlayan nedenin ne olduğu (sel baskını, yangın, deprem, salgın, kaza vb) çok önemli değil. Vefat (ecelen vefat da dahil), maluliyet gibi sonuçlarda sigorta şirketi tazminat için devreye giriyor ve sigortalının kendisine veya varislerine ödemede bulunuyor.

Yangın geçti, bitti; diye düşünmemek gerekiyor. En kısa sürede gerek insan hayatını teminat altına alan, gerekse de olası risklere karşı malları, üretim araçlarını, ürünleri korumak için sigorta yaptırmak gerekiyor. Böylece orman yangınları gibi beklenmeyen, istenmeyen olaylar gerçekleşmiş olsa da en azından hasar tazmin edilip, geride kalanlar hayatlarına kaldığı yerden devam edebilecektir.

HASAR TAZMİNİ

Orman yangınlarından zarar gören ve hasarlarının tazmin edilmesini talep edenler, sigorta şirketlerine başvurarak bildirimde bulunabilir. Türkiye Sigorta Birliği bu bölgedeki hasarların hızlıca giderilmesi için önden avans vermek de dahil olmak üzere, sigortalılara her türlü kolaylığın sağlanacağını duyurdu.

Yangınların bir an önce söndürülmesi dileğiyle, Ülkemize geçmiş olsun.

—————

Geri