28.04.2019 21:30

Milli yapay zekâ stratejisi çalışmaları

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Teknolojileri Kulübü, BEMDays günleri adı altında geçen hafta düzenlediği "Yapay Zeka ve Türkiye” panelinde Türkiye'nin milli yapay zeka stratejisinin nasıl geliştirilmesi gerektiği, konunun uzmanları tarafından konuşuldu. Türkiye’nin yapay zekadaki yol haritasını belirleyecek ve kamu politikalarıyla özel sektör arasında köprü vazifesi kuracak Tübitak Bilgem (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) Baş Uzmanı Mehmet Haklıdır, Türkiye'nin son djjitalleşme sürecinde dünyayı gözlemleyerek ve yerli ileri teknolojileri destekleyerek bu stratejiyi oluşturmakta "olgunlaşma” sürecine geldiğini söyledi. Türkiye'nin akademisyen-sivil toplum kuruluşları ve özel sektör deneyimlerini bir araya getirdikten sonra üretilen yerli teknolojiyi sanayiye aktarma aşamasına geçileceğini belirten Haklıdır, "Ülkemizde her türlü potansiyel var. Bilgem çatısı altında elimizdeki tüm potansiyeli değerlendirerek yakın bir zamanda stratejimizin temel hatlarını belirleyeceğiz" diye konuştu. Tübitak'ın bu amaçla yönetim kuruluna özel sektörün önde gelen şirketlerinden temsilcileri aldığını ve böylece yüzü daha çok özel sektöre dönük bir kuruma dönüştüğünü hatırlatan Haklıdır, diğer yandan "Türkiye'de fonlanan özel sektör Ar-Ge çalışmalarının en etkili şekilde ve ülke yararına ^ kullanılması kültürünün” geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin gönüllülük üzerine faaliyet gösteren yapay zeka kuruluşlarından Deep Learning Türkiye'nin kurucu ortaklarından Merve Ayyüce Kızrak ise, sivil toplum kuruluşu olarak konuyla ilgili tüm taraflarla temas içinde olduklarını belirterek, ihtiyaç halinde milli strateji oluşturulmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Kızrak, firmasının yapay zeka ile ilgilenen öğrencilere mentörlük yaptığını ve kariyerlerini oluştururken doğru değerlendirme yapmalarına destek olduklarını belirterek, "Ben terör saldırılarından yola çıkarak 2010'da kalabalık mekanlarda video analizi konusunda uzmanlaşmak istedim. Çünkü bu teknik terör saldırılarının önüne geçebiliyor. Ancak o zaman için bu teknoloji kamusal alanlarda kullanılmıyor, bilinmiyordu. Aradan geçen süre içinde benim de öngördüğüm gibi bu teknoloji kullanılmaya başladı. Öğrenci arkadaşlarımız hangi alanda çalışmak istediklerine iyi karar vermeliler. Bazen erken olabiliyor, zaman gerekiyor" diye konuştu.

Zingat.com CTO'su Mehmet Erkek de, hükümet politikasının yapay zeka ekosisteminin oluşturulması için öncülük etmesi gerektiği ve böylece stratejinin oluşturulması için
 gereken görevlerin taraflar tarafından benimseneceği görüşünü bildirdi. Milli stratejinin önemli bir parçası olan eğitimin STEM'e dönük olması gerektiği düşüncesini paylaşan Erkek, üniversiteye kadarki eğitim kalitesinin yükseltilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Erkek, üniversitelerinse laboratuvarlarda öğrencilere daha çok imkan sunar hale gelmesi gerektiğini, öğrencilerin yurtdışında olduğu gibi fikirlerini hayata geçirmeleri için üniversitelerde bu ortama sahip olmalarının şart olduğunu belirtti.

Video analizi servisi sağlayan Intenseye'ın genç girişimcisi Sercan Esen ise, üniversite öğrencilerine start-up kurmanın önemli ve fedakarlık isteyen bir karar olduğunu hatırlatarak, gençlerin özel sektör ve teknokent deneyim kazandıktan sonra girişim kararı vermelerini tavsiye etti. Esen, genç mühendis adaylarının özel sektör-ihtiyaç ekosistemini iyi okuduktan sonra fikirlerini ürüne dönüştürme yönünde harekete geçmelerini önerdi.

—————

Geri