28.04.2019 12:15

Mevduat Faizi Yüzde 18'lere İndi

ÇOK-değil daha 3-4 ay önce Türk Lirası mevduata yüzde 30’ları zorlayan faizler uygulayan bankalardan bu kez art arda faiz indirimleri geliyor. En son geçen hafta mevduata uyguladıkları faiz oranlarını yaklaşık 1 ile 1.5 puan arasında indiren bankaların aylık faizi yüzde 20'lere geriledi. Yakın vadede faiz oranlarında yükseliş değil düşüş bekleyen bankaların bu beklentilerine bağlı olarak uzun vadeli mevduatların faiz oranları da aşağı indi. Hatta birçok banka uzun vadeli mevduatın faiz oranını aylık faizinin de altına çekti. Piyasayı yakından takip edenler hatırlarlar, çok değil üç ay önce bankalar uzun vadeli mevduata kısa vadeli mevduatın üzerinde çok daha cazip faiz oranlan uyguluyordu.

Bugün değişen şartları değerlendiren bankacılık sektörü, artık yakın vadede faiz oranlarında yükseliş değil düşüş beklentisinin fiyatlandığım söylüyor. Bu nedenle içinde bulunduğumuz günlerde 32 güne kadar olan kısa vadeli TL mevduatlara yüzde 20-19 faiz veren bankalar buna karşın vade 90 günün üzerine çıktığında faiz oranlarını yüzde 18’lere kadar geri çekiyor. Başka deyişle bankalar seçime kadar olan süreçte faizdeki düşüşün süreceği görüşünde.

İKİ HAFTADA 2.5 PUAN GERİLEDİ

Mevduata ilişkin görüş aldığımız bankaların şube yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, bankalar son iki haftadır faiz oranlarında sürekli indirime gidiyor. Bir büyük bankanın şube temsilcisi bugün 100 bin TL’si bulunanlara bir ay vadeli mevduat faizlerinin yüzde 19.50 düzeyine indiğini ifade ediyor. Şayet vade seçimi üç ay olursa aynı tutardaki mevduat için yüzde 18.75’leri teklif ettikleri bilgisi veren aynı yetkili, “İki hafta önce mevduat faiz oranlarımız yüzde 22 idi. îki gün önce ise yüzde 20. Şimdi yüzde 19.5’e çektik” diyerek son haftalarda mevduat faizlerindeki hızlı düşüşe dikkat çekti.

VADE UZADIKÇA FAİZ DÜŞÜYOR

Vakıfbank şube yetkilileri ise, geçen hafta bir ay ile 100 gün arasındaki mevduatlara yüzde 21 hatta 21.50 faiz oranı uyguladıklarını hatırlatıp, “Şu anda faiz oranımız yüzde 20’ye indi” diyor. Yapı Kredi de vade uzadıkça faiz oranını hızla aşağı çeken bankalar kervanına katıldı. Banka halihazırda 100 bin TL’si bulunan müşterilerinin 28-31 gün vadeli mevduatlarına yüzde 20.45 faiz uyguluyor. Aynı tutardaki mevduatın vadesi 32-45 güne çıktığında ise faiz oranı yüzde 20’ye 1 iniyor. Vade 90 güne çıktığında ise faiz oranı yüzde 19.95’ler seviyesine geriliyor. Bankalar yeni müşterilerine özel faiz uygulamasını ise halihazırda sürdürüyor. Bazı bankalar daha önce hiç mevduat hesabı açtırmayan müşterilerine, bazı bankalar ise son altı ayda mevduat hesabı bulunmayan müşterilerine” Hoş geldin faizi” veya “Tanışma faizi” adı altında özel faiz oranı veriyor. Ancak faiz oranlarındaki bu düşüşten yeni müşteriler de nasibini almış görünüyor. Faizlerin hızlı yükseldiği dönemde yeni müşterilere sunulan faiz teklifleri 1-2 puan daha yüksek olurken, içinde bulunduğumuz dönemde bu ek faiz maksimum yüzde l’ler seviyesinde kalıyor. Mevduat faizlerinde makasın daralmaya başladığına dikkat çeken bankacılara göre, yine de bu yeni müşterilere uygulanan daha yüksek faiz oranları bir süre daha korunacak gibi görünüyor.

Bu arada bankaların özel faiz teklif ettiği bir başka kesim ise emekliler. Bankalar emekli olup emekli maaşını kendisine getiren müşterilerine bugünlerde yine yüzde 0.50-0.25 aralığında ek faiz teklifinde bulunuyor. Bu kesime sunulan ayrıcalıklar bununla da bitmiyor. Emekli müşterilerini kaçırmak istemeyen bankalar yine bu kesime özel ücretsiz kredi kartı verip, hesap işletim ücreti ödemeden vadesiz hesap açabiliyorlar. Aynı zamanda belli sayı ile sınırlı olmak kaydıyla EFT ve havaleyi de yine ücretsiz gerçekleştirebiliyorlar.

MİLYONERE DE AYNI FAİZ

Bugüne kadar pozitif ayrımcılık yapılan bir diğer kesim de 1 milyon TL ve üzeri mevduatı bulunanlardı. Ancak son dönemde hızlanan faiz düşüşü ve makastaki daralma milyoner müşterileri de etkiledi. Milyoner müşterinin faiz oranı da diğer müşterilerle aynı seviyelere geriledi. Örneğin QNB Finansbank 100 bin TL’si bulunan müşterilerine 91 günle sınırlı olmak kaydıyla yüzde 20.60 faiz uygularken, aynı müşteri ikinci kez parasını mevduata bağladığında bu kez 60 güne kadar yüzde 20.10 faiz veriyor. Para tutarı 1 milyon TL’ye çıktığında ise banka yine benzer faiz oranlarını uyguluyor. Yani 100 bin TL’si olan da 1 milyon TL’si olan da hoş geldin faizi kapsamında yüzde 20.60, ikinci kez bağladığında ise yüzde 20.10 faiz geliri elde ediyor. Faizdeki farklılık ise üçüncü kez parayı mevduata bağlayanlarda görülüyor. QNB Finansbank’ta 100 bin TL’sini üçüncü kez mevduata bağlayanlar yüzde 18.30 faiz alırken, 1 milyon TL’lik mevduatı bulunanların faizi ise yüzde 19.15 oluyor.

Bankacılık sektöründen edindiğimiz bilgiye göre, birçok banka milyoner yatırımcıları ile daha küçük tutarda mevduatı bulunan yatırımcılara artık benzer faiz oranları teklif ediyor. Milyoner yatırımcılarına pozitif ayrımcılık yapan bankalarda bile aradaki makas son günlerde 0.25 ile 1 puan arasında belirleniyor. Ufak bir hatırlatma yapalım, eylül ve ekim ayında faiz oranlarının yüzde 30’lara dayandığı günlerde milyoner yatırımcıların faizi 2-3 puan daha yüksek seviyelerdeydi.

MEVDUATA NEGATİF FAİZ

Mevduat konusunda iddialı bankaların şubelerinden derlediğimiz verilere göre, bugün bankacılık sektörünün 100 bin TL’ye uyguladığı faiz oranı ortalama yüzde 20 hatta bu seviyenin de altına inmiş durumda. Ayrıca para tutarı aşağı indikçe faiz oranında bankadan bankaya değişmekle birlikte genelde 1 puana varan düşüşler gözleniyor. Milyonerlerin faizi ise 100 bin TL’si bulunanlarla aşağı yukarı aynı seviyelerde.

Bu nedenle bir süredir enflasyonun üzerinde gelir elde eden mevduat yatırımcısı kısa bir aradan sonra yine negatif getiri elde etmeye başladı. Oysaki son açıklanan ocak ayı enflasyonuna göre, Tüketici Enflasyonu (TÜFE) yüzde 20.35 düzeyinde. Enflasyonda ise kısa vadede çok hızlı bir gerileme beklenmiyor. Uzun lafın kısası bu da parasını mevduatta değerlendirenlerin bir süre daha negatif faiz geliri elde edeceği anlamına geliyor.

KREDİ FAİZLERİ DE GERİLİYOR

Bankalar mevduat faizlerini aşağı çektiği bu günlerde aynı zamanda kredi faizlerini de indirmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nın resmi sitesindeki verilere göre, 28 Aralık 2018 tarihinde yüzde 32 seviyesinde bulunan tüketici kredi faizleri ocak ayı sonunda yüzde 28’lere geriledi. Aynı dönemde ticari kredi faizleri ise yüzde 27 seviyesinden yüzde 24,8’e indi. Yani yaklaşık 45 günde kredi faizlerinde 4 puanlara varan düşüşler yaşandı. Bankacılara göre, bankacılık sektörünün başta mevduat olmak üzere fonlama maliyetleri aşağı indikçe bireysel ve ticari kredi faizlerindeki düşüş de devam edecek.

ORTALAMA 2 PUAN DÜŞTÜ

Yine Merkez Bankası sitesindeki verilere göre, aynı dönemde mevduat faizlerinde de iki puana varan düşüşler yaşandı. 2018’in son günlerinde Türk bankacılık sektöründeki ortalama mevduat faiz oranları yüzde 22.5 olurken, aradan geçen bir ay içinde faiz oranlarında ortalama bazda iki puanlık indirim oldu ve sektörde ortalama faiz oranı yüzde 20.6 seviyesine geriledi. Yine aynı dönemde euro ve dolar faiz oranları da buna paralel olarak geriledi. 2018’in son günlerinde ortalama dolar faiz oranı yüzde 3.82 seviyesinde bulunurken, ocak ayı sonunda bu oran yüzde 3.40’a, euro;da ise yüzde 1.60 olan faiz oranı yüzde 1.30’lar düzeyine indi.





 

—————

Geri