28.04.2019 21:37

İsveçliler çipi sevdi

Nüfusu 10 milyon olan İskandinavya ülkesi İsveç'te 2015’ten bu yana kullanılan mikroçiplere ilgi giderek büyüyor.

Ev anahtarı, kimlik belgesi, hatta metro kartı olarak kullanılan bu çipleri vücuduna taktıran İsveçlilerin sayısı 3 bine ulaştı. Bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan ve ele, deri altına yerleştirilen mikroçipler, çoğunlukla günlük işleri gerçekleştirmek için kullanılıyor.

Mikroçip implantım, bir mikroçip şirketinin düzenlediği "implant partisi"nde taktıran 28 yaşındaki Ulrika Celsing, mikroçipini spor salonu giriş kartı ve ofis anahtarı olarak kullandığını söylüyor.

İşe gittiğinde elini bir kutuya doğru salladıktan sonra kapıdaki sisteme kodunu girerek ofise adım atıyor.

Geçen yıl devlete ait SJ demiryolları trenlerde, kondüktörlerin cep telefonuyla yolcuların elindeki çiplerini okuyarak bilet satın almalarını sağlayan bir sistem başlattı. Bu sistemin şimdiye kadar sorunsuz çalıştığı belirtiliyor.

Cep telefonlarında da bulunan bu çiplerin insan bedenine yerleştirilerek hangi hizmetler için kullanılacağı konusu gelişmeye devam ediyor. Temassız kredi kartı gibi kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.

"Vücudun teknolojiyle birlikte değişmesi” anlamına gelen biyo-hackleme trendinin başlıca aracı olan mikroçiplerin tanıtımını yapan Bionyfıken isimli İsveçli biyo-hackleme grubu, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Meksika'ya giderek dünyanın farklı ülkelerinden insanlara da çip takmış.

ABD’nin VVisconsin eyaletindeki Three Square Market isimli otomatik satış makinesi şirketinin 50 çalışanı da mikroçip taktırmış. Şirket personeli, artık makineden satın alma, bilgisayar açma ve fotokopi makinesi kullanma işlemlerini çiple gerçekleştiriyor.

Mikroçiplerin hacklenmesi ve vücutta enfeksiyona neden olma olasılığı ise bu yeni teknolojik trend için en büyük iki tehdidi oluşturuyor. İsveçli mikrobiyolog Ben Libberton, çiplerin enfeksiyona neden olabileceği veya bağışıklık sisteminde

tepkiye neden olabileceği uyarısını yapıyor. Öte yandan Libberton'a göre mikroçip teknolojisi hacklenebilecek kadar ileri değil. Çipe yüklenen ve paylaştığı verinin hacklenmek veya takip edilmek için çok kısıtlı olduğunu söylüyor.

 

—————

Geri