16.03.2014 00:05

Borsa İstanbul'a uzun vadeli bir bakış

Önümüzdeki aylarda borsada uzun vadeli alım için iyi fırsatlar doğabilir. Her yıl kar eden, temettü dağıtan, öz varlık karlılığı yüksek şirketlerden bu süreçte hisse toplamak, izleyen 3-5 yıl içinde çok yüksek getiri sağlayabilir...

BU hafta borsaya uzun vadeli bakarak gerçek anlamda yatırımcı olmak isteyenlere bir vizyon ye strateji vermeye çalışacağım. Aşağıdaki BIST-100 endeksinin dolar bazındaki haftalık grafiği endeksin 2000 yılından bugüne nasıl bir seyir izlediğini gösteriyor.

1) BIST-100 endeksinin tarihsel en yüksek seviyesi 1 Kasım 2010 haftasında görülen 5.10 dolar seviyesidir (Grafiğin sağ tarafında verilen rakamlardan dört tane sıfır atarak bu seviyeleri veriyorum). 5 dolar seviyesinin üzeri tarihsel olarak üç defa test edilmiştir.

2)    BIST-100 endeksinin tarihsel en dip seviyesi ise 0.42 dolar olup 2001 krizi sonrasında görülmüştür.

3)    2008 küresel krizinde BIST-100 endeksi 1.20 dolar seviyesine kadar gerilemiştir. Dolayısıyla 2002’de AK Parti’nin seçimleri kazanıp tek başına iktidar olması sonrasında görülen en düşük seviye 1.20 dolar olup, yeni bir kürsel kriz olmadığı veya Türkiye’de çok olağanüstü ekonomik daralma ve çöküş yaşanmadığı sürece bu dip seviyedir.

4)    2001 krizi sonrasında görülen 0.42 dolar seviyesinden 5.10 dolar seviyesine kadar çizilen Fibonacci geri dönüş çizgilerinin en önemlisi olan yüzde 61.8 çizgisi 2.20 dolar seviyelerinden geçmekte.

5)    2011’de İtalya ve Ispanya’nın borçlarını ödeyemeyebileceğine ilişkin beklentiler başladığında BIST-100 endeksi en düşük 2.58 dolara kadar gerilemiş, daha sonra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin istenildiği kadar devlet tahvili alımı yapabileceğini açıklamasıyla (diğer borsalar gibi) yeniden yükselişe geçmişti.

6)    2013 yılında Moody’s’in notumuzu artırmasıyla birlikte BIST-100 endeksi en yüksek 5 dolar seviyesinin üzerini gördükten sonra,n geçen hafta içinde 2.75 dolar seviyesine kadar geriledi ve 2.83 dolar seviyesinden kapandı. Dolayısıyla Fibonacci’nin yüzde 50 geri çekilme çizgisi kinci defa test edilmiş oldu.

Önemli noktaları vurguladık. Peki neden dolar bazında endekse bakıyoruz? Çünkü borsanın yarıdan fazlası (yaklaşık yüzde 61’i) yabancıların elinde. Bir ara bu oran yüzde 72’lere kadar çıktı. Onlar piyasamıza gelip alım yaptıklarında borsa yükseliyor, satıp gittiklerinde ise düşüyor.

Şimdi, önemli olansa “Endeksi hangi dolar seviyesinden almak gerekir” sorusudur.

Önümüzde üç tane seçim var. Bu seçimlerden yerel seçimler mart sonunda yapılmış olacak. Ardından Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler var. Fakat yerel seçim sonrasındaki takvimi net göremiyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçimiyle, genel seçimlerin birleştirilebileceği konuşuluyor. Eğer bu tür bir durum olursa, piyasalarda çok farklı hareketler görürüz. Eğer mart seçimlerinde AK Parti önemli bir oy kaybına uğramaz ve genel seçimleri öne alırsa, bu durum piyasalar tarafından çok sert bir şekilde satın alınabilir. Seçimlerde bunun tersi sonuçta ise resim çok olumsuz olur ve BIST-100 endeksi 2.20 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir.

Piyasa aktörleri için önemli olan konu, kimin iktidar olduğu değil, istikrarlı bir siyasi yapının oluşup oluşmadığıdır. Eğer istikrarlı bir siyasi yapı yoksa istikrarlı bir ekonomi politikası yok demektir ve değerleme yapmak zorlaşır.

Ben borsada uzun vadeli alıma geçmek için endeksin 2.50 doların altına gelmesinin beklenmesi gerektiğini, 2.50’den itibaren düşüşlerde alım yaparak ortalama yapmak gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan BIST-100 endeksinin çok anormal durumlar olmadıkça 2 doların altını görmeyeceğini düşünüyorum. Yabancılar için de 2 dolar ile 2.50 arası cazip alım aralığıdır. Önümüzdeki aylar (belki üç-beş ay veya daha uzun bir süre) borsada uzun vadeli alım için iyi fırsatlar doğacak. Her yıl kar eden, temettü dağıtan, öz varlık karlılığı yüksek şirketlerden bu tür bir dönemde hisse toplamak, izleyen 3-5 yıl içinde çok yüksek getiri sağlayabilir. Borsanın çok düştüğü böyle zamanlar büyük fırsatlar yaratmakta. Paranızın hepsi ile olmasa bile, bir kısmını uzun vadeli yatırım için ayırmanızın çok önemli olduğunu düşünüyor ve yatırımlarınızda bol kazançlar diliyorum.

 

—————

Geri